Drunk Busters

Drunk Busters je američka kompanija osnovana 1995. godine. Proizvodi naočare za simulaciju različitih opasnih faktora koji utiču napsihomotorne sposobnosti čoveka: alkoholisanost, umor, pospanost i dejstvo narkotika. Drunk Busters danas ima peko 50 hiljada korisnika u 75 zemalja sveta.

Više o kompaniji Drunk Busters: http://www.drunkbusters.com/

Naočare za simulaciju alkoholisanosti

Alkoholisanost je jedan od vodećih uzročnika saobraćajnih nezgoda i stradanja u saobraćaju.Osnovni problem vožnje pod dejstvom alkohola jesu sporije reakcije vozača, precenjivanje sopstvenih sposobnosti i potcenjivanje opasnosti. To precenjivanje vozače čini smelijim i u tom stanju oni ne mogu realno da procene ono što se događa u njihovoj okolini. Tako nastaju greške koje veoma često imaju fatalan ishod.

O tome naročito moraju voditi računa mladi vozači, koji nemaju dovoljno iskustva, a alkohol im daje lažnu hrabrost, pa zbog toga prouzrokuju veliki broj saobraćajnih nezgoda sa najtežim posledicama – smrću i teškim povredama koje neretko završavaju trajnim invaliditetom.

Drunk Busters naočare simuliraju efekte uticaja alkohola na ljudski organizam: smanjena opreznost, usporene reakcije, zbunjenost, izobličenje vidnog polja, promena percepcije rastojanja i dubine, suženje perifernog vida, slabije rasuđivanje i donošenje odluka, dupliranje slike i nedostatak koordinacije mišića. Kod nekih ljudi ovakvi problemi javljaju se već posle jednog pića, iako je koncentracija alkohola u njihovoj krvi veoma mala.

U ponudi su naočare za simulaciju 4 različita novoa alkoholisanosti:

  • 0,4 – 0,6 ‰
  • 0,6 – 0,8 ‰
  • 0,8 – 1,5 ‰
  • 1,5 – 2,5 ‰

Slike

Naočare za simulaciju uticaja narkotika

Ovaj tip naočara simulira mnoge efekte konzumiranja narkotika ili preterane upotrebe legalnih lekova, kao što su dezorjentacija, izmenjena percepcija prostora, vrtoglavica, pad koncentracije, iskrivljenje slike, problemi sa pamćenjem i osećaj euforije.

Naočare za simulaciju umora i pospanosti

Postoje dva tipa ovih naočara:

  • Naočare koje simuliraju umor u ranim jutarnjim časovima nakon radno provedene noći, kao i ekstremni umor
  • Naočare koje simuliraju umor u kasnijem delu dana kada je sunce na zalasku, kao i umor u uslovima smanjene vidljivosti

Primeri dobre prakse

Puni efekat demonstracije dejstva naočara postiže se u sprezi sa adekvatnim predavanjem na temu uticaja alkohola na bezbednost saobraćaja. Evo nekoliko primera dobre prakse u Srbiji:

Stojimo Vam na raspolaganju za sva dodatna pitanja.